Stressens 4 faser – Stress forløb

Stress er en livskrise. Hvor man mister sig selv, og oplever sig selv falde fra hinanden.

Rigtig mange har ikke erfaring for hvad dælen, der skal gøres for at komme på fode igen. Eller få stoppet stressen og føle sig rask. Det lærer du i et stress forløb.

At være stressramt er ”nyt land”, for de fleste, med lille erfaring at bevæge sig i. Og det er voldsomt skræmmende for rigtig mange.

Men der er masser af hjælp at få!

Og med hjælp, gennem et stress forløb, er du nærmest sikret, at komme godt ud på den anden side. Hvor godt afhænger af hvor lang tid du har være under pres med tydelige stress reaktioner. Og hvor mange gange du har haft stress sygemeldinger og perioder i dit liv ….

…. For nogle mennesker driver sig nemlig helt ud i flere stress perioder, andre ud i stress kolaps. Fordi det er svært at erkende, at der er en grænse, og tro på at det er så galt som det er, eller simpelthen ikke turde søge en udvej fordi du ikke kan se den …

Link til hjælp: Klik  ⟵

Når man kommer i krise, som en stressperiode er, så gennemgår man 4 faser:

Chokfasen, reaktionsfasen, reparationsfasen og nyorienteringsfasen

Den første fase: Chokket!!Stress forløb

Chokfasen er ikke nødvendigvis et chok, når vi taler om stress!
I hvert fald ikke på tilsvarende måde, som pludseligt at få af vide at ens mand igennem 35 år har fundet en anden, eller at man bliver fyret på gråt papir – uden at have mærket forvarsler. Eller et chok og traume som et fysisk overfald er.

For som sagt er stress noget der er opbygget over længere tid.
Stort set alle der går ned med stress, eller angstanfald, har mærket, at tiden forud ikke har været god. Den har tæret godt og grundigt på ressourcerne, og humøret.

 

 

⟶ Men det er absolut et chok lignende element, at mærke det første angstanfald, og ikke bare hovedpinen og hjertet der banker hurtigere.

Det er også et chok at mærke hvordan hjertet måske pludseligt pumper ekstremt hurtigt, med 200 pulsslag i minuttet og smerter og gør dig svimmel – hvor man bare ikke tør andet end at gå til lægen og få sin sygemelding.

Og det er også overraskende chokerende at mærke at NU! ”Nu går det ikke længere, jeg kan ikke mere”.

Fasen drejer sig om at erkende, at nu er der sket noget, der forandre min hverdag drastisk fra dette øjeblik.
Og fasen varer typisk 3-4 dage.

Det er her du bliver sygemeldt, eller kraftigt overvejer det. Fordi det går op for dig at det er alvor. Du forstår at alt presset nu har bevirket, at du virkelig ”er ramt af stress”.

Du kan ikke undvige erkendelsen af at der er noget galt.
Du ved, at du ikke længere kan bortforklare eller ignorere, at du har haft det for presset i for lang tid.

Og det er den fase, hvor man er mest overrasket, og lidt ude af stand til at forstå, hvad der lige er sket. Selvom man egentligt godt ved, at det har været galt længe (og for nogen hele livet).

Den anden fase:  Reaktionsfasen – Fasen hvor et stress forløb vil være utroligt effektivt.

I denne fase er symptomerne værst, mest aktive og mest intense.Stress forløb

Det er både fysiske symptomer der gør dig bange, forskrækket og ret så ubehageligt til mode. Og det er også her tankerne er mest ude af kontrol og mest ængstelige, bange og endda angstfyldte.

Denne tid går med at være rigtig meget i tvivl om det nogensinde går over, om du kan blive normal igen.

Og du vil opleve rigtig meget uro og frygt for hvad der skal ske, lande i accept af sygemelding, lave planer med arbejdspladsen og jobcentret.

 

Det er fasen, hvor du kæmper allermest med dig selv

Hvis den her fase er for uudholdelig og ikke falder i intensitet hen over 6-8 uger. Så er det min klare anbefaling at du søger hjælp, professionel og erfaren hjælp. Som kan give dig ro på symptomerne og tankerne.

Roen fra sygemeldingen skulle gerne i sig selv få dig mere i ro. Men det sker ikke for alle … Og det er ikke ensbetydende med at det så er helt galt. Det er ofte at der er behov for hjælp. At der er behov for at få støttet den naturlige opheling af en krise.

Det er nemlig langt fra alle mennesker, der naturligt går fra fase til fase, og denne fase skal ikke vare mere end 6 til 8 uger! Så betragtes din stress som ”kronisk”. Ikke at den ikke kan slippes!! Men din krop og dit sind bringer dig ikke videre af sig selv ..

-> Læs om stress symptomer

Den  3 fase: Reparations fasen Stress forløb

Her er der opstået bedring og de ubehagelig fysiske og mentale reaktioner er aftagende, og det er en ret stor lettelse.

Man kan sige, at her vil du have tilvænnet dig ”den nye” hverdag, du har været ude af det pres, der fik din stress aktiveret, i en rum tid. Som er godt

Og dit sind har langsom tilpasset sig din situationen, som den er. Derfor opstår der ikke så meget stress reaktion. Hvilket næsten får alle stressramte til at tro at de er mere klar til at vende tilbage til den gamle hverdag, end de i virkeligheden er

 

Alle førstegangs stressramte, vil være meget påvirkelige, til at gå tilbage til arbejdet, i denne fase. Fordi de jo nu har det bedre. Alting er ikke så slemt længere – men faktisk er du ikke klar!

Der er stadig rigtig meget brug for fred og ro. Ro til at rekreerer og få både hjerne og nervesystem i balance igen. Det er virkeligt uhensigtsmæssigt, at bruge kræfterne til at drøne i gang igen, pga dårlig samvittighed, eller en utålmodig chef.

Gentaler lige, der er meget mere brug for ro end du forestiller dig.

Jo mere du har accepteret at du er stressramt, og at du ikke kan vende tilbage til ”det du gjorde” i tiden op til stress, jo nemmere er det at være i denne fase med overbevisningen om at der stadig er lidt tid til du er klar til at vende tilbage på job, og du kan nyde tiden bedre. Nyde at symptomerne er væk de dage de er helt væk. Nyde at du har taget hånd om dig selv og er god ved dig selv ..

Du ved hvornår du er klar!

Så er der tvivl i dig, ja så er du faktisk ikke klar …

Det er en ret skarp ”jeg-er-klar-følelse”, så vent på at den opstår!

Det er ikke en ”jeg-VIL-være-klar-følelse”!! Eller en “Jeg-burde-være-klar-nu-følelse” …

Den er mere knyttet til trangen til at være rask .. Prøv at mærke efter, når du kommer dertil. Der er forskel .. Det er en “så-nu-er-jeg-klar”!! Det bliver godt at komme igang.

Jeg er klar følelsen opstår først rigtig i næste fase …

… Og det er vigtigt at vente på den følelse … Men i et stress forløb, bliver du støttet og holdt i hånde med den store beslutning, det er, både at holde fast i sygemeldingen til du er klar, og til at føle dig sikker på at nu er du klar.

Reparationsfasen kan varer op til 6 måneder. Den må helst ikke vare længere, det betyder nemlig at ophelingen er stagneret. Symptomerne skal hele tiden dale. Og der skal kommer flere og flere dage i træk, hvor der ikke udløses reaktioner. Og reaktionerne på de udfordringer der har været hårdest, skal blive mindre og meget overkommelige.

Den 4 fase: Det er nyorienteringsfasen – Fasen hvor et stress forløb nærmer sig sin afslutning
Stress forløb

Hvor du kan se, og helt klart mærke, lyset for enden af tunnelen! Der er meget mere fred i din krop end i reaktionsfaserne.

Du oplever at du kan kende dig selv igen … at du er blevet normal.

Formegentligt stadig med nogle ”mere-tydelige-end-før” signaler i din krop, når du nærmer dig at gå over din grænse. Men vær taknemlig for det!

For lytter du efter de signaler og bare tager en pause. Aflyser det der er for meget. Går tidligere i seng eller gør noget rigtig dejligt for dig selv de næste par dage

 

– Eller det hele, som en konsekvent ting, når tegnene på ”overbelastning” puster lidt til dig.

Så vil du bringe mere og mere og mere balance og harmoni ind i dit liv. OG komme meget hurtigere tilbage til, at det normale liv IKKE opfattes som faretruende for din hjerne.

Det er her du mærker:

⟶ At du virkelig er klar til at starte på job igen, efter en optrapningsplan. Så du starter altså ikke på fuld tid med det samme.

⟶ At du er ovre stressen, men stadig tager den med ro og reflekterer over hvor dine grænser går, hvad du vil være med til og ikke. Det skal meget gerne komme naturligt! Det er en del af at have en selvhelbredende natur – som vi alle har …

⟶ At du har ro med at bruge de signaler du har fået flere af under stressen, til din fordel. Det er en vigtig ting jeg sætter fokus på i et stress forløb.

Og du vil opleve at jo mere konsekvent og bestemt at du lytter til din krop, jo stærkere bliver du.
Jo mere fyldt med selvtillid og selvværd bliver du, og det bliver nemmere at være dig, fordi du respekterer dine grænser …

Her i denne fase er der virkelig fremgang, og det vil føles naturligt at starte op på arbejdet igen. Er du i en situation, hvor der skal ske et jobskifte, eller et retningsskifte i livet, så vil det føles tydeligt og helt rigtigt nu i denne tid. Du vil også kunne tale om din stress-tid og alle de svære ting, der har været, uden at blive overvældet af følelser.

Fasen varer ca. 6 måneder, og det er uhyre vigtigt at den opstår!

Ellers er det virkelig en indikator på at få sat sig i kontakt med hjælp.

Link til hurtig hjælp her: Stressbehandling  ⟵

Hvis du oplever at indholdet har inspireret dig, eller sat tingene på plads for dig, Så er du  altid velkommen til at kontakte mig, til en uforpligtende snak, om hvordan jeg vil kunne hjælpe dig, og sætte et stress forløb sammen, skræddersyet til dig.

Du kan arrangere tidspunktet for snakken på telefon: 26 23 57 51 Brug rigtig gerne sms! Jeg er ikke så hurtig over mail … Men min mail adresse er: info@gittegade.dk

Glæder mig tl at høre fra dig …
Kærlig hilsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stress forløb

Stress forløb