Stress på arbejdet kan opstå ved frygt for at sige noget kritisk og holde igen med at vise hvem du er / Ikke være fri til at være dig selv på job

Så selvcensur og frygt for at sige noget om og påpege særlige kritiske forhold på arbejdepladsen, er meget ofte en stor del af at udvikle stress på dit job.

Det giver simpelthen grobund for stress – Det samme gør mobning, ignorering, manipulering, hetz og afvisninger også …

På den danske stress konferencen januar 2019, var der er et oplæg som kiggede bagom vores stress epidemi. For stress har først og fremmest været en individuel sag, altså individualiseret i mange år. Men hvad med miljøet omkring os!?

Nye undersøgelser peger nemlig på at selvcensur og frygten for at sige noget negativt om det psykiske arbejdsmiljøet er vokset, og kan være er en bagvedliggende årsag til at stress opstår.
Medarbejdere er simpelthen blevet mere bange for at blive stemplet som ufleksible eller set som en belastning. Som medfører tanker om fyring, eller at “alting bliver værre” hvis jeg siger noget.

Det gør at selvcensuren bliver mere udbredt og ting vendes indad. Der kan ikke komme en forløsning, som vores psyke har rigtig godt af der kommer, når der er indre og ydre konflikter. Og følelsen af at kunne præge og have indflydelse på sin hverdag mistes også, og det er en stor mistrivsel.

Samtidigt sætter selvcensur også grublerier og indre snakke igang, samt et måske stigende “overdrevent” tanke fokus på hvad der genere, som man ikke tør sige noget højt om …

Link til “stress- mobning, hetz og manipulation

Stress og grublerier

Noget der med garanti forværrer stressen, er alle de tanker der kan køre rundt i hovedet.
Jo mere der tænkes, jo værre opleves problemerne og jo værre får man det.

Der er nogle trigger – tanker.

Det er sådan noget som: “Åh nej”

OG læg mærke til hvad der sker med din vejrtrækning. Tit holder du vejret når en af disse trigger tanker opstår.
De opstår ved synet af en person, lyden af en person eller ting, eller situation. En bestemt arbejdsopgave, en følelse tilknyttet arbejdsopgaven .. Som kan gøres større eller gøres mindre inde i dig, af dig. Du sidder med volumenknappen.

Følelsen af at være ufri, og ikke kunne få indflydelse på din job-hverdag giver hurtigt mistrivsel.

Hvad kan du gøre for dig selv for at forebygge stress?

Du kan vælge ikke at give dine negative tanker opmærksomhed – selvom de med allerstørste sikkerhed nok er fuldt berettigede … Det er en startegi til dig for dig selv! For at passe på dig selv …

Det kan kræve lidt, når uretfærdigheds genet er aktiveret.

Men du har langt større mulighed for at styre dine tanker end du forestiller dig … Måske ved du godt at du kan, men jeg tænker også at du også oplever at de styrer dig, og bare kører rundt.

Men lad tankerne passere, efter du har tænkt lidt over din frygt eller irritations momenter. Læg mærke til hvor lang tid du kan spekulere og diskutere inde i hovedet, før end det pludselig har fået ødelagt dit humør, gjort dig rigtig ked af det og sætter en stressfølelse igang. Hjertebanken, ubehagelig ængstelse, grådlabilitet, eller større irritabilitet. Følelse af utilstrækkelighed. De første tegn på stress.

STOP inden da!!

Det gør på ingen måde tingene nemmere, at du kommer til at bruge timer på spekulationerne ..
Det gør dem værre .. for det er ligesom at skrue op for musikanlæggets volumenknap. Det larmer og fylder som lyde i rummet, når der er skruet alt for højt op.
Situationen bliver mere uoverskuelig og umulig at finde fred med

… Det gavner dig ikke, det forværrer blot

Når du skal bremse tankerne, så luk øjnene og læg mærke til alle lyde omkring dig. Og læg mærke til alle de andre tanker du kan tænke, og gå med dem.

Skriv et brev om hvor fortørnet du er, et vredes brev og få det HELE UD. Skriv løs om alt du føler og tænker og brænd det … Eller bare skaf dig af med det. Det skal ikke sendes, det skal blot være et redskab til konstruktivt at tømme bægret. Samtidigt med at det minder dig om at du kan sætte grænser, at du respekterer når nok er nok, eller at du ikke synes ting er ok.

Det er meget bedre at tage stilling til om du vil være en del af det eller ikke, og få en snak med tillidspersonalet. De har en fortroligheds paragraf … Så du kan tale frit, og få hjælp til at løse problemet. Der er helt sikkert andre end dig, der har det på sammen måde, eller tæt på.

Væk med selvcensuren … Det er ikke nødvendigvis det sammen som at starte en uoverskuelig konflikt. Det kommer an på måden det gribes an. Og det kan du få hjælp til.

Hvis nu din situation på arbejdet går dig så meget på

… At du er tæt på at gå i personlig krise. Eller overvejer at stoppe på din arbejdsplads og helt har mistet arbejdsglæden. Så er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak, om hvad du kan gøre, og om jeg kan hjælpe dig.

Det kan sagtens være at arbejdskulturen ikke passer til dig (længere), men det kan også sagtens være at jeg kan hjælpe dig ud af din krise, så du får det godt på arbejdspladsen.

Hvis du har brug for det, så ring og aftal tid til en uforpligtende snak på: 26 23 57 51
Så finder vi ud af om jeg skal hjælpe dig, og hvordan jeg kan hjælpe dig.

Læs mere om personlig hjælp her: KLIK

 

Kærlig hilsen