Er du stress-ramt og fået stresssymptomer ind på livet?

Så er det vigtigt at vide hvad du kan, og må gøre for at komme bedst muligt igennem det!

Lad din partner og dine nærmeste læse dette … Det er nemlig tid til at få hjælp fra andre – også selvom det måske ikke føles særligt rart.

Hjælp til dig som stress-ramt – hvad er det bedste valg

Scenariet er lidt forskelligt, afhængigt af hvor hårdt ramt du er:

Kolapset

På vej imod kolapset …

På vej ind i en sygemelding … eller sygemeldt allerede

 

Hvis du allerede er kolapset …

Hvor du, som stress-ramt, ikke kan ret meget, hvor du er fysisk gået i stå og mentalt i sort. Ja så er det ro, ro, ro masser af søvn.  Undgå at skulle forholde dig til noget som helst ting og meget blide former for bevægelser. Trygge rammer, hjæp til at tro på at det går væk, og du bliver normal igen, efter din periode med ro – og professionel hjælp!

Når jeg taler om stress kolaps, så er det den værste form for stress. Det er når hjernen “giver op”, og kroppen bliver meget, meget slap.

Her er det så ret vigtigt at du kun får hjælp af professionelle, allerhelst behandlere der kan dulme og fjerne de akutte angst symptomer og få dit nervesystem i balance fra gang til gang du er der.

Din hjerne er fuldstændigt udtrættet og det er et must med maximalt ro!

⟶ Sørg for at nogle giver dig mad og drikke. Brug evt. en dagbog, og skriv ned hvad du har foretaget dig i løbet af dagen, hvis du ikke kan huske om du har spist, eller være på toilettet, eller noget som helst. Det er ikke unormalt at hjernen kan gå så meget i sort, at du ingenting kan huske.

⟶ Når du begynder at kunne holde dig vågen og mærker en lille trang til at røre dig, så pak dig varmt ind og gå småture omkring. Find et rart og healende spot at sidde og “glo ud i luften”, kigge ud over vandet … Kig ind i ilden fra brændeovnen eller stearinlys, eller bare ud i ingenting. . Lig i sengen og sov så meget du mærker kroppen har brug for.

⟶ Brug vejrtrækningerne, de dybe og beroligende.

⟶ Få din partner til at give dig blide, nærværende strøg, i ansigtet, nakken, ryggen, hånd-nuller-massage og massage under fødderne. Dér hvor din krop kalder på berøring. Hvis du end ikke kan mærke det, så bare giv lyd om ja eller nej til det din partner gør…
Bare en tryg og varm favn at ligge i ske i (uden ord, det meste af tiden).

⟶ ⟶ ⟶ MEN på ingen måde for mange ting på en dag!

Det er et radikalt anderledes tempo du må leve efter, og indstille dig på er ‘dit normale’ i den her periode, hvor du heler. Og et er ultra vigtigt at du giver efter for ingenting at kunne eller ville.

Det meste af din dag skal foregå liggende og sovende.

Er du på vej mod et kolaps, så er det ned i tempo MED ALT – NU ..

Er det umuligt for dig, fordi det nærmest bliver værre af ikke at gøre noget… Så søg hjælp!

Som stress-ramt har dit nervesystem brug for at blive bragt i ro, så angsten ikke overtager hele tiden, så det bliver muligt for dig at slippe flugt-handle-modet – UDEN dårlig samvittighed og følelsen af, at alt går galt hvis du ikke styrter rundt.

Altså få dig ud af katastrofetankerne, som ofte er en stor del af at være stress ramt … og gør det muligt for dig til at tillade dig selv, at komme ned i gear og give slip på ansvar (det er kun en periode)

Det er vigtigt at blive bekræftet i troen på at alt bliver godt! At alt bliver normalt igen .. For alle symptomer bonger højt ud, de dage timer og stunder hvor håbet og troen er væk!!

Det er én af de vigtige faktorer bag argumentet for at søge professionel hjælp – de behandlere har jo typisk hjulpet rigtig mange folk igennem deres stressperiode.
De kender faserne. De kan holde håbet og troen oppe. – Og få dig ud af symptom helvede og tilbage til dig selv igen.

Symptomer på stress

⟶ Manglende koncentration – hjernen er hurtigt overstimuleret. Det kan føles som om at du går alt for hurtigt død i dit mentale overskud

⟶ Kan ikke holde ud at folke taler. Du vil hurtigt væk fra samtaler. Alt skal være kort og konkret

⟶ Du kan lige pludseligt ikke tage simple beslutninger

⟶ Alt er uoverskueligt – Det er som om din hjerne ikke virker

⟶ Lys og lydfølsom

⟶ Du føler dig pårøs

⟶ Du sveder måske mere

⟶ Glemmer ting – det er pist væk de ting du skulle huske!

⟶ Hjertebanken der dunker i rystet

⟶ Vejrtrækningsbesvær

⟶ Det prikker og stikker i kroppen – typisk bestemte steder

⟶ Grådlabil – tendens til at tårerene strømmer eller bare opstår akut, i situationer du ellers aldrig ville græde

⟶ Apati

⟶ Mere hidsig, fordi du ikke ORKER at noget er ‘besværligt’

⟶ Hovedpine

⟶ “Trykken i maven” – den der frygt i maven og ked-af-det-hed i mellemgulvet vi alle kender

⟶ Trang til at holde dig væk fra venne- og familiearrangementer. Det bliver hurtigt for meget

Vil du gerne læse mere om stressbehandling!? så klik her og læs 

Er du stress-ramt, så

⟶ Er det vigtigt at dine nære omkring dig, også ved hvad der sker

⟶ Bliver vi som art tit over-heroiske i stress slipstrømmen, og kan ikke overskue ikke at tage hånd om alting selv.

Så vi gør mere og mere og mere .. Måske også for at bevise for os selv at der ikke er noget galt.

Det er meget tit at stress kommer bag på folk. Der går et fornægter system igang inde i hjernen ..

Da er det vigtigt at familien er ærlige og direkte – også selvom det ikke er nemt at få trængt igennem – når de fornemmer trætheden, glemsomheden, kortluntetheden, og det tomme blik når der spørges til aftensmaden eller de der sammenbrud med tårer – der ikke plejer at være der.

Omverdenen ved det tit allerede, før du, som den stress ramt, selv vil erkende det!


Det kan i øvrigt godt ses med det blotte øje, når du er stress-ramt

Adrenalinen giver en form for skræmte øjne, lidt vildere øjne.

Men trætheden viser sig også når hjernen mister al sin energi og evne til tankekraft.

Ansigtet får nogle anderledes folder og øjnene en mathed med afmagt der faktisk ikke er til at overse – men så er vi langt henne. Nogle gange så kommer det hvide i øjnene til syne UNDER iris kanten. Det ser du ikke på normale øjne. Du kan tjekke familiens øjne, og se at det hvide ikke ses under iriskanten. Måske kun på dig der er stress-ramt og udbrændt.

Forud for et “stress kolaps” er det tit en form for sammenbidthed, lukkethed og skærmen af for kontakt, altså isolering. Eller stik modsat, nemlig større sårbarhed, gråd og appelleren til at få fred og ekstra støtte … Og kommunikation kan blive ‘lidt besværligt’.

 

Noget du skal vide …

Det værste vil gå over igen!

Symptomerne vil forsvinde. Men om de forsvinder HELT og du bliver dig selv i total top form igen – eller dig selv, men måske ikke så velbefindende som før!? Det afhænger af indsatsen imod og under stress perioden … Så

Jo hurtigere du får lov til at skabe de gode rammer omkring dig og får den rette professionelle hjælp, jo bedre er resultatet i den anden ende – Jo hurtigere oplever du den befriende og dejlige bedring! Og kommer igennem uden ødelæggende mén.

Du også ende med at stå stærkere, altså mere afklaret og centeret i dig selv, hvilket betyder at du vil være meget mere tro mod dig selv, mere modig, meget mere tydelig i hvad du vil og ikke vil. Hvad du kan og ikke kan …

 

Læs om stressens 4 faser

Læs om behandling af stress

 

 

Alt det bedste til dig
Kærligst